Home / Nekategorizirano / Izvješće 15. Inventum 2021. Ilok
Izvješće 15. Inventum 2021. Ilok

Izvješće 15. Inventum 2021. Ilok

U Gradu Iloku od 08. do 10. listopada 2021.god. održao se Jubilarni 15. INVENTUM Međunarodni sajam inovacija gospodarstva i tehničkog stvaralaštva u Sportskoj dvorani Tehnikum Ilok.

 

Sajam je već tradicionalno organizirala Udruga inovatora „Tesla“ iz Iloka uz suorganizaciju Grada Iloka, Udruge inovatora Hrvatske i Turističke zajednice grada Iloka. Na svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnica Grada Iloka, gospođa Marina Budimir i v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije gospođa Marija Budimir.

 


Svečanost je uveličao i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacija koji se obratio inovatorima, izlagačima i posjetiteljima, predstavio Udrugu inovatora Hrvatske i njene članice. Čestitao je Udruzi inovatora „Tesla“ na kontinuitetu održavanja sajma Inventum i njegovoj obljetnici.

 

 

 

Gradonačelnica Marina Budimir je u svom obraćanju čestitala organizatorima i inovatorima na 15. obljetnici održavanja sajma u Iloku. Istaknula je da inovatori svojim idejama rješavaju probleme s kojima se susreću gospodarstvenici i omogućuju im daljnji razvoj.

 

 

 

 

Nedavno održanim radionicama u Gradu Iloku organizatori su i na sajam privukli veliki broj učenika osnovne škole koji su na izložbenom prostoru tri dana uživali u radionicama iz osnova robotike, robotike s lego kockama STEAM „Lego WeDo“ koje je vodio Dražen Beleta iz inovatorskog kluba Popovača. Radionice za učenike srednjih škola održala je Srednja škola iz Iloka i Srednja škola Đakovo.

 

 

Na radionicama je sudjelovalo preko 75 učenika. Učenici su u pratnji roditelja i svojih nastavnica obišli cijeli sajam te iskazali i veliki interes za izložene inovacije i razne inovativne proizvode iz većeg dijela Hrvatske a posebno su se manja djeca oduševila robotima Srednje škole iz Iloka,

 

   

Posebno treba naglasiti da su na 15. Inventumu po prvi puta u javnosti predstavljene inovacije: iz
Sjedinjenih Američkih Država, FIRE – PREVENTION FOR ELECTRICAL CABINETS (sprječavanje požara u električnom ormariću) firme D&A DETAILING LLC Dinka Ališića,

   

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek: “Pametna naljepnica” proizvod prati temperaturu, vlagu, vibracije i neke proizvoljno odabrane parametre, “Pametni točionik za pivo” Točionik mjeri protok tekućine te prikazuje trenutnu količinu tekućine u dva spremnika.

 

 

Future Machines d.o.o. iz Osijeka predstavlja TAURUS univerzalni stroj za obradu
poljoprivrednog zemljišta, inovativnog dizajna i modularnosti te brojnih priključaka zbog kojih ga navedene karakteristike čine idealnim rješenjem za sve male poljoprivrednike, Autora: Almira Rebronje mag. ing. mech. iz Osijeka.

 

 

Na sajmu je sudjelovalo 60 izlagača s oko 200 inovacija i proizvoda iz 40 općina i gradova i 14 škola.
Sajam je završio dodjelom nagrada i priznanja.

Malo o teslaadmin

Zatvoreno za komentiranje

Scroll To Top