Home / Nekategorizirano / STEM kamp Ilok 2023 Izvješče
STEM kamp Ilok 2023 Izvješče

STEM kamp Ilok 2023 Izvješče

2. STEM KAMP ILOK

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Udruge inovatora Tesla Ilok održan je 2. STEM KAMP ILOK u Gradu Iloku u Srednjoj školi Ilok. Kamp je ove godine održan od 16. do 18. lipnja.   Na Kampu su sudjelovali učenici 1. tehničke škole Tesla iz Zagreba, Osnovne škole Vladimir Deščak iz Zagreb, Osnovne škole JJ. Strossmayera iz Zagreba, Osnovne škole Marije Jurić Zagorka, Srednje graditeljske škole iz Zagreba, Kroz radionice je prošlo 108 učenika. Učenici i mentori su bili smješteni u Učeničkom domu u Iloku. U pratnji su bila tri mentora Iz Zagreba: Sada Bašagić, prof. tehničke kulture, Natalija Kirčenkova, prof. fizike i Krešimir Orozović, dipl. ing. ,  a ispred Hrvatske zajednice inovatora Silvana Svilar i Mila Šimpraga. Iz Iloka je sudjelovalo 40 djece Srednje škole Iloka i Osnovne škole Julija Benešića Iloka, u pratnji nastavnica Vedrana Ćorić, Nataša Bobovec, Danijela Potrebić, Tajana Vrbanac, Jarmilka Mudroh i Kata Bagara Radić.

Radionice su održane u setovima po tri kruga u petak poslije podne (16. lipnja 2023.)  i u subotu (17. lipnja 2023.) ujutro i poslijepodne. Sve radionice su bile iz  STEM područja i obuhvaćale su rješavanje određenog problema koristeći znanja iz više područja. Radionice su obuhvaćale timski rad.

Održana je radionica: „ mBot robotika“  koju je vodio Hrvoje Kereta, mag. ing. agr. iz Osijeka.

Na radionici „mBot robotike“ polaznici su se upoznali prvenstveno s dijelovima edukacijskog mBot robota u području elementarne robotike te općenito robotom i njegovim mogućnostima. Koristili su grafičko programsko sučelje naziva „mBlock“ gdje su programirali pokrete i senzore samih robota blokovskim načinom programiranja. Na kraju radionice svi polaznici su uspješno savladali postavljenje zadatke te samostalno započeli programirati robota.

Radionicu:  „3D modeliranje i printanje“ vodila je gospođa Ida Đurkić, mag, edu. Art. Iz Osijeka.

Na radionici 3d modeliranja i printanja učenici su se upoznali s oblikovanjem predmeta u programu Autodesk 123d Design. Napravili su privjesak za ključeve sa svojim imenom, model robota i zeca. Upoznali su se s pripremom modela za ispis na 3d pisaču Prusa i3 MK3 te su pogledali kratke videe o upotrebi 3d pisača u umjetnosti i industriji.

Umjetna inteligencija naziv je bio treće radionice koju je vodio Krešimir Orozović, dipl. ing.  iz Zagreba.

Različita znanstvena područja uključuju razvoj ekspertnih sustava koji koriste principe umjetne inteligencije. Sudionici radionice imali su priliku saznati više o definiciji umjetne inteligencije te načinima njezine primjene. Osnovna tema predavanja bio je potencijal umjetne inteligencije u obrazovanju s primjerom asistenta u nastavi. Interaktivna priroda radionice potakla je raspravu o praktičnosti, efikasnosti, ali i etičnosti primjene umjetne inteligencije u medicini, vojnoj industriji, obrazovanju, nuklearnim postrojenjima i drugim područjima znanja i znanosti.

Profesor Orozović istaknuo je odnos pozitivnih i negativnih strana tehnološkog napretka.

Osim edukativnih radionica učenici su 17. lipnja 2023. posjetili i Gradski muzej u Iloku.

Reakcija svih učenika su izrazito pozitivne na program Kampa, kako edukativni vezano za STEM područje tako i za kulturni program nakon radionica.

Stoga zaključujemo da smo nakon takvih reakcija učenika i mentora u obvezi da Kamp održimo i iduće godine.

Damir Remenar

Malo o teslaadmin

Zatvoreno za komentiranje

Scroll To Top