Home / Nekategorizirano / 70 godišnjica Hrvatske zajednice tehničke kulture
70 godišnjica Hrvatske zajednice tehničke kulture

70 godišnjica Hrvatske zajednice tehničke kulture

70 GODIŠNJICA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE

Svečana akademija povodom 70. godišnjice organiziranog rada u tehničkoj kulturi  održana je u kinU “Tuškanac “ u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH i Sabora RH.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja dobitnicima nagrada, priznanja i počasna zvanja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu.

Ispred Udruge inovatora „Tesla Ilok dobitnici Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture u povodu 70 godina postojanja su  predsjednik Udruge Damir Remenar i tajnica udruge Anka Remenar. Nagrade se dodjeljuju za izniman dugogodišnji  doprinos razvitku i promociji tehničke kulture u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Republici Hrvatskoj.  

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi.
Cilj HZTK-a je razvoj i promocija tehničke kulture, a posebnu pozornost posvećuje izvanškolskim i izvannastavnom obrazovanju djece i mladih.
U sklopu proslave 70. godišnjice, pokrenut je čitav niz aktivnosti kojima je promovirana tehnička kultura koja je danas neophodna za razvoj kako pojedinaca, kao i društva u cjelini. 

Iskusna po godinama, mlada po idejama – ovako bi ukratko glasio opis Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), jedne od najstarijih organizacija u Europi koja djeluje na promicanju i razvitku tehničke kulture, a poglavito uključuje mlade u svijet tehnike i inovacija. Ove godine HZTK slavi ponosnih 70 godina rada.

Osnovana u lipnju 1946. godine, Hrvatska zajednica tehničke kulture bila je i ostala mjesto stvaranja novih, drugačijih, inovativnih ideja. Od tada do danas u njenim brojnim aktivnostima i projektima sudjelovali su deseci tisuća djece i mladih svih uzrasta, ali je isto tako pažnja posvećena cjeloživotnom učenju i onima u trećoj životnoj dobi.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, okuplja 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i jednu općinsku zajednicu tehničke kulture.

Zajednica je kontinuirano radila na promicanju, ne samo tehničke kulture i tehničkog odgoja nego i na popularizaciji znanosti i inovatorstva. HZTK je ima važnu ulogu u afirmaciji tehničkih zanimanja među mladima što je rezultiralo i njihovim usmjeravanjem u tehničke škole i na tehničke fakultete.

Malo o teslaadmin

Zatvoreno za komentiranje

Scroll To Top